Areszty gminne na przykładzie akt gminy Izbica i Zwierzyniec - Czajka , Henryk (Archiwariusz Zamojski, 2004)
Na podstawie akt gminy Izbica i Zwierzyniec autor opisał areszty gminne wiejskie . Areszty służyły do wykonywania kary aresztu zasądzonego przez powszechne sądy karne. Służyły także do tymczasowych zatrzymań lub wykonania aresztu na polecenie właściwych władz.