Akta osobowe Bolesława Leśmiana w zbiorach Archiwum Państwowego w Zamościu - Kędziora, Andrzej (Archiwariusz Zamojski, 2005)
Autor na podstawie bogatego materiału źródłowego - akt osobowych Bolesława Leśmiana, kreśli inny obraz wybitnego liryka, który jest dość dobrze znany miłośnikom jego twórczości. W artykule skupia się na Bolesławie Leśmianie urzędniku sądowym zamieszkującym Zamojszczyznę w latach 1918 – 1935 oraz jego częstych wyjazdach dla „poratowania zdrowia”.