Płk Robert von Nolte 1813 –1875 (przyczynek do biografii naczelnika Zarządu Inżynierii Zamojskiej Fortecy) - Kowalczyk, Kazimierz (Archiwariusz Zamojski, 2005)
Autor prezentuje sposób poszukiwania informacji o znanym tylko z nazwiska Nolte współautorze Generalnego planu fortecy Zamość z przedpolem w promieniu dwu wiorst z 1854r. Skrupulatnie zdobywane informacje, tworzą przyczynek biograficzny, kartografa i inżyniera wojskowego, pułkownika Roberta von Nolte. Z materiałów zachowanych w Archiwum Parafialnym Katedry autor odtwarza 14 członków rodziny Nolte, zamieszkujących twierdzę Zamość. Swoje odkrycie zestawia z badaniami Bogumiły Sawy.