Dobra Tyszowce za… 1 dukat holenderski - Niedźwiedź , Józef (Archiwariusz Zamojski, 2005)
W Archiwum Państwowym w Zamościu w Zbiorze Dokumentów do dóbr Tyszowce z lat 1702-1857, zachowało się unikalne drukowane ogłoszenie z 1815 r. o Loterii Klasycznej. Jej główną nagrodę stanowiły dobra Tyszowce obejmujące miasto Tyszowce z przedmieściami Zamłyniem i Dębiną oraz wsie Mikulin, Klątwy, Przewale i Podbór. Właścicielem tych mocno zadłużonych dóbr w 1815 r. był hrabia Szwertzpork, który za zgodą Rządu i Dyrekcji Loterii Klasycznej wystawił swoje dobra na loterie.