Lustracja Zamościa A.D. 1874 - Radziejewski, Krzysztof (Archiwariusz Zamojski, 2005)
Na podstawie Spisu ludności parafii greko unickiej zamieszkującej w mieście Zamościu z 3/15 kwietnia 1874 r. autor tworzy wartościowy przyczynek o wyznawcach unickich w nieomal w przededniu likwidacji kościoła unickiego. Spis to bardzo interesujący dokument, sporządzony w języku rosyjskim, podpisany przez burmistrza i sekretarza. W opublikowanym zestawieniu autor przytoczył wyłącznie nazwiska właścicieli domów z przydatnymi do celów genealogicznych datami ich urodzenia i wyznaniem.