Teofila Karnicka właścicielka dóbr Łabuńki - Szykuła , Agnieszka (Archiwariusz Zamojski, 2006)
16 czerwca 1864 r. zmarła w Wiedniu baronowa Teofila z Grzębskich Karnicka, właścicielka pałacu i folwarku we wsi Łabuńki, kolatorka parafii unickiej w tej miejscowości, posiadająca dobra ziemskie również w sąsiednich miejscowościach: Bródek, Barchaczów i Jatutów. Interesujących informacji dotyczących Teofili Karnickiej, dostarcza testament znajdujący się w zbiorach Archiwum Państwowego w Zamościu. Dokument został spisany 1 III 1858 r. w Wiedniu w mieszkaniu Kajetana i Teofili Karnickich sześć lat przed śmiercią baronowej. Na zlecenie Józefa Woławskiego testament został w 1866 r. przekazany notariuszowi Gozdeckiemu z Lublina. Prawnik ten w dniu 4/16 VIII tego roku wykonał odpis dokumentu, skopiował go na potrzeby urzędu oraz sporządził protokół uprawomocniający ostatnia wole baronowej. Oryginalny zapis został sporządzony na jednym arkuszu papieru, posiadał poprawki i uzupełnienia w tekście, co może świadczyć o kilkukrotnym czytaniu jego treści przez autorkę.