Dr Tadeusz Stanisław Onyszkiewicz (1906-1989) - Czubara, Krzysztof (Archiwariusz Zamojski, 2006)
Tadeusz Stanisław Onyszkiewicz był jednym z najbardziej znanych i lubianych lekarzy w Zamościu, znakomitym chirurgiem i dyrektorem Szpitala Powiatowego w tym mieście, działaczem społecznym i samorządowym. Urodził się 28 kwietnia 1906 r. we Lwowie, pochodził z rodziny rzemieślniczej, był synem Stanisława i Agaty Keller. Po ukończeniu szkoły powszechnej został uczniem III Państwowego Gimnazjum im. króla Stefana Batorego. W 1925 r. uzyskał świadectwo dojrzałości, i w tym samym roku zdał egzamin na Wydział Lekarski Uniwersytetu Jana Kazimierza we Lwowie. Dyplom lekarza uzyskał 7 listopada 1933 r. i rozpoczął pracę w Oddziale Chirurgicznym Państwowego Szpitala Powszechnego we Lwowie w charakterze starszego asystenta. Jednocześnie rozpoczął studia doktoranckie, które pomyślnie ukończył w 1938 r. uzyskując tytuł doktora medycyny na podstawie pracy pt. Otok ropny opłucnej u dzieci i jego leczenie chirurgiczne. 1 stycznia 1939 r., po wygraniu konkursu, dr Tadeusz Onyszkiewicz objął stanowisko ordynatora Oddziału Chirurgicznego Szpitala Rady Powiatowej w Zamościu, gdzie, przez 18 lat był jedynym chirurgiem.