Warsztat zamojskiego fotografa z początków XX wieku - Orłowski, Stanisław (Archiwariusz Zamojski, 2006)
Wincenty Suchowierz urodził się w roku 1872. Fotografii uczył się w zakładzie Bronisławy Ułasewiczowej, a dalej zapewne u Jana Strzyżowskiego, któremu w 1897 r. Ułasiewiczowa odstąpiła swoją „Fotografię Artystyczną”. W 1913 r. Suchowierz wszedł w spółkę ze swoim mistrzem, a firma przyjęła nazwę „Strzyżowski i S-ka” i działała przez prawie 40 lat, będąc do II wojny światowej najbardziej znanym zakładem fotograficznym w mieście.