Plany Zamościa w zbiorach Archiwum Państwowego w Zamościu - Żygawski , Jakub (Archiwariusz Zamojski, 2006)
W obszernych zbiorach kartograficznych przechowywanych w Archiwum Państwowym w Zamościu znajduje się stosunkowo mało opracowań dotyczących samego miasta. Powstałe w wyniku kwerend zestawienie wraz z charakterystyką kartograficzną, należy traktować jako swoisty suplement do katalogu A. Pawłowskiej. Plany Zamościa przechowywane w Archiwum Państwowym są najczęściej wielkoskalowymi opracowaniami urzędowymi w postaci odrysów i odbitek przedstawiających konkretne fragmenty miasta (kwartały zabudowy, działki). Tylko kilka map przedstawia Zamość w pełnych lub prawie pełnych granicach administracyjnych. Zakres treści tych opracowań ogranicza się do niezbędnych elementów charakterystycznych dla map miejskich, takich jak siatka ulic, linia kolejowa, zabudowa czy siec hydrograficzna. Dodatkowym elementem są podpisy ważniejszych budowli, zakładów przemysłowych i obiektów fizjograficznych. Nie posiadają one dużej wartości historycznej, gdyż są jedynie okrojonymi pod względem elementów treści odbitkami lub odrysami materiałów podkładowych – map topograficznych i urzędowych map geodezyjnych. Stanowią one jednak interesujący materiał naukowy, pozwalający prześledzić rozwój miasta w pierwszej połowie XX wieku. Na mapach można zlokalizować m. in. XIX-wieczną zabudowę przedmieść, nieistniejące obecnie zakłady przemysłowe oraz ciągi komunikacyjne.