Materiały do dziejów Towarzystwa Rolniczego Hrubieszowskiego w Archiwum Państwowym w Zamościu - Panasiewicz, Janusz (Archiwariusz Zamojski, 2008)
Towarzystwo Rolnicze Hrubieszowskie to unikalna organizacja przed spółdzielcza – dzieło wybitnego przedstawiciela epoki Oświecenia, ks. Stanisława Staszica. Towarzystwo powstawało etapami na bazie zakupionego w 1800 r. na nazwisko Aleksandra i Anny Sapiehów, majątku ziemskiego Dobra Hrubieszów. Anna była córką eks-kanclerza i dziesiątego ordynata Ordynacji Zamojskiej Andrzeja Zamojskiego, a także uczennicą ks. Staszica i jedyną ze swego rodzeństwa osobą, która darzyła swego nauczyciela szczerą przyjaźnią i zaufaniem „biznesowym”. Ks. Staszic zdobywał doświadczenia ekonomiczne w Ordynacji Zamojskiej pod okiem i kierunkiem Andrzeja Zamoyskiego.