Guślarz i zaklinacz Rzecz o Bronisławie Przyłuskim i jego przyjaźni z Bolesławem Leśmianem - Danel, Jacek Krzysztof (Archiwariusz Zamojski, 2008)
Bronisław Przyłuski poeta i dramaturg związany rodzinnie z ziemią tomaszowską, zmarły w 1980r. w Londynie, należy nadal do twórców mało znanych w Polsce. Po emigracji tworzył w Londynie i Monachium. Twórczość Bronisława Przyłuskiego związana była bardzo emocjonalnie z ziemią rodzinną, co znajduje odzwierciedlenie w jego poezji. Był to poeta interesujący, bardzo ważny nie tylko dla kultury polskiej, ale i dla kultury szeroko pojętej Zamojszczyzny. Nie tylko ze względu na miejsce urodzenia, ale przyjaźń, jaka łączyła go z innym wybitnym poetą – Bolesławem Leśmianem. Poznał go na początku swojej poetyckiej drogi. Do pierwszego spotkanie doszło w Zamościu, gdy Przyłuski udał się do Rejenta w sprawach rodzinnych. Tak zaczęła się długoletnia przyjaźń.