Listy do redakcji „Teki Zamojskiej” (1937-1939) - Szyszka , Bogdan (Archiwariusz Zamojski, 2008)
W zasobach Archiwum Państwowego w Zamościu przechowywany jest niewielki zespół: Akta Komitetu Redakcyjnego „Teki Zamojskiej” w Zamościu 1937-19391, zawierający korespondencję przedstawicieli nauki i kultury oraz instytucji z redakcją „Teki Zamojskiej”. Składa się na nią 165 listów. Po II wojnie światowej znalazły się w Krakowie w posiadaniu Zofii Sochańskiej. Po jej śmierci przesłane zostały w 1983 r. przez brata Stefana Serafina na ręce Kazimierza Kowalczyka, który po konsultacji z dr Ryszardem Szczygłem postanowił je przekazać do ówczesnego WAP w Zamościu. Znalazły się w nim dopiero po dwudziestu latach, zakupione przez Archiwum wraz całą spuścizną badawczą K. Kowalczyka. Inicjatywę wznowienia „Teki Zamojskiej” jako kwartalnika regionalnego o profilu naukowo-humanistycznym, zgłosił dr Zygmunt Klukowski, prezes Koła Miłośników Książki. W gronie entuzjastów tej idei znaleźli się ludzie aktywni w działalności kulturalnej, a szczególnie Zofia Sochańska i Henryk Rosiński. Znacznej pomocy koncepcyjno-programowej udzielił zespołowi redakcyjnemu, wydawca „Teki Zamojskiej” w latach 1919-1921, dr Stefan Pomarański, dyrektor Państwowego Wydawnictwa Książek Polskich we Lwowie. Korespondencja Z. Klukowskiego ze S. Pomarańskim ukazuje proces tworzenia zespołu współpracowników ze środowisk akademickich, pracę nad profilem i koncepcją merytoryczną kwartalnika.