Materiały do historii Gminy Radecznica w Archiwum Państwowym w Zamościu - Smoter Grzeszkiewicz, Regina (Archiwariusz Zamojski, 2009)
Historia gminy Radecznica jest mało znana, dotychczas niewiele osób zajmowało się jej przeszłością. Poza dwoma pracami zbiorowymi o charakterze przyczynkarskim brakuje opracowań, dlatego cenny jest każdy odnaleziony dokument. Kilka interesujących archiwaliów odnoszących się do przeszłości gminy Radecznica znajduje się w Archiwum Państwowym w Zamościu. Dotyczą one m. in. ludności prawosławnej zamieszkałej na terenie gminy w roku 1906, rejestru poborowych rocznika 1915 – 1931 i akcji przesiedleńczej w 1945 i 1950 r. W 2001 r. Podczas rozbiórki budynku gminnego w Radecznicy znaleziono jedną z teczek Archiwum Gminnego - Дъло Управленія Гмины Радечниџа Замосткого Уъзда..., по описи № 13, начало 1906 года4 (Akta Zarządu Gminy Radecznica, wg. spisu nr 13, początek 1906 roku), które po 1972 r. Zostało wywiezione na makulaturę do miejscowej Gminnej Spółdzielni. Zebrane w teczce dokumenty dotyczą spraw natury wyznaniowej. Autorka miała możliwość zapoznać się z jej zawartością jeszcze przed przekazaniem teczki do archiwum, a także przetłumaczyć kilka dokumentów, z których dowiadujemy się m. in. o istnieniu na terenie gminy Radecznica znacznej ilości prawosławnych.