Zamojskie archiwalia w Archiwum Państwowym w Radomiu - Kędziora, Andrzej (Archiwariusz Zamojski, 2009)
W 1971 r. ukazał się w „Kwartalniku Architektury i Urbanistyki” jeden z ważniejszych artykułów dla badań nad zabytkową architekturą Zamościa. Powstał w oparciu o pozornie zaskakujące, bo odnalezione w Radomiu, a nie jak dotąd w Lublinie, Warszawie, Krakowie, czy jak ostatnio zdarzało się w Moskwie i Petersburgu materiały archiwalne. Krzysztof Dumała opublikował 11 unikalnych na tamten czas rysunków architektonicznych budowli zamojskich przed ich przekształceniem przez Jana Mallet-Malletskiego w duchu surowego klasycyzmu. Rysunki przechowywane są w jednym z największych zespołów archiwalnym - Zarządzie Dóbr Państwowych. Ich szczegółowe opisy znalazły się w aneksie do artykułu.