21 zeznań w sprawie jednego ogrodu - Kędziora, Andrzej (Archiwariusz Zamojski, 2010)
Zbiory Archiwum, zwłaszcza te spoczywające od kilkudziesięciu lat na półkach nie powinny zaskakiwać. A jednak od czasu do czasu zdarza się intrygujące odkrycie. Zamojskie Archiwum posiada duży zespół akt Sądu Okręgowego w Zamościu. W aktach wydziału cywilnego pośród setek podobnych, przysłowiowych procesów o miedzę, sporadycznie trafiają się poważniejsze sprawy. Jeden z bardziej okazałych poszytów po bliższym zapoznaniu zaskoczył swoją zawartością. Są to akta dotyczące sprawy z powództwa Skarbu Państwa przeciwko Tomaszowi i Stefanowi Czernickim o własność nieruchomości. Obszerna teczka obejmuje dokumentację procesową z lat 1924-1935. Sprawa zakończyła się niepomyślnie dla Czernickich. Uwagę zwraca zebrany w aktach materiał dowodowy: sfatygowane już plany i zapis złożonych przed Sądem zeznań. Okazały się ciekawym źródłem do dziejów miasta. Niezależnie od ściśle określonego przedmiotu procesu, wypowiedzi świadków, dostarczają obfitej wiedzy o tej części Starego Miasta.