Bogumiła Sawa – historyk, znawczyni historii Ordynacji Zamojskiej. Rozmowa o książkach - Szykuła-Żygawska, Agnieszka (Archiwariusz Zamojski, 2020)
Wywiad z Bogumiłą Sawą – regionalistką, historyczką, dokumentalistką w zamojskim oddziale Państwowego Przedsiębiorstwa Pracownie Konserwacji Zabytków, mecenasem zabytków (m.in. sfinansowała z własnych oszczędności projekt budowlany odtworzenia attyki na jednej ze staromiejskich kamienic), a przy tym jedną z najbarwniejszych postaci współczesnego Zamościa, zmarłej z maju 2020 r. (przedruk, uzupełniony, za „Zamojskim Kwartalnikiem Kulturalnym”). Rozmowa zasadniczo dotyczy lektur i księgozbioru, ale Bogumiła Sawa, która pochodziła z Kamionki koło Lubartowa, a potem mieszkała z rodzicami w Gdyni, opowiada także o przyjeździe do Zamościa w latach 50. XX w. Historia i architektura tego miasta stały się jej wielką pasją. Bogumiła Sawa była absolwentkę LO im. Marii Konopnickiej w Zamościu, potem autorką książek o tej szkole. Była studentką (Uniwersytet Warszawski) prof. Stanisława Herbsta, wybitnego varsavianisty, także znawcy Zamościa i autora książek o tym mieście, oraz doktorantką prof. Tadeusza Mencla z UMCS w Lublinie (praca doktorska „Przemiany Zamościa w latach 1772–1866”, wydane w 2019 r.). Wspomina 12-letni okres pracy w zamojskim oddziale Pracowni Konserwacji Zabytków i jego pracowników, pierwszy opublikowany artykuł, poświęcony Walerianowi Łukasińskiemu, więźniowi twierdzy zamojskiej, publikacje książkowe oraz wieloletnią współpracę z „Zamojskim Kwartalnikiem Kulturalnym”.