Zygmunt Kukulski, Stefan Kunowski i Teresa Kukołowicz: ich rola w rozwoju pedagogiki na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim - Skrzyniarz, Ryszard (Biografistyka Pedagogiczna, 2018)
Celem artykułu było ukazanie roli i wkładu Zygmunta Kukulskiego, Stefana Kunowskiego i Teresy Kukołowicz w rozwój pedagogiki na KUL. Powstała w 1920 r. Katedra Pedagogiki była drugą katedrą w Polsce po Uniwersytecie Poznańskim. W powstanie i rozwój pedagogiki na KUL zaangażował się prof. Kukulski. Niestety druga wojna światowa przerwała funkcjonowanie tejże dyscypliny naukowej na KUL. Od 1944 r. odnowieniem i utrzymaniem mimo przeciwności systemu komunistycznego w Polsce zajął się prof. Stefan Kunowski. Czynił próby stworzenia instytutu badawczego, ale bezskutecznie. W 1981 r. nadarzyła się okazja reaktywowanie i rozwijanie pedagogiki na KUL do czego przyczyniła się prof. Teresa Kukołowicz. To trzy filary pedagogiki na KUL w latach 1920–2000. Mimo trudności, wyrzeczeń a czasami upokorzeń nie poddali się w najtrudniejszych czasach dla Polski i nauki polskiej tworząc, reaktywując i rozwijając pedagogikę na KUL.