Żywot Tadeusza Reytena Juliana Ursyna Niemcewicza - Chachaj, Małgorzata (Biografistyka Pedagogiczna, 2019)
„Życie Tadeusza Rejtena” Juliana Ursyna Niemcewicza ukazało się w czwartej części publikacji zatytułowanej „Portrety sławnych Polaków” w lutym 1821 r. Serię datowano na 1820 r. Jej inicjatorami byli Aleksander Chodkiewicz (autor większość biografii) i litograf Walenty Śliwicki. Biografia Rejtana nie jest obszerna, ponieważ ma cztery strony. Celem Niemcewicza nie było przedstawienie całej historii swojego życia, ale skoncentrowanie się na najważniejszych informacjach i wydarzeniach, najlepiej charakteryzujących osobę. Najważniejszym z nich jest udział Rejtana w Sejmie w 1773 r. I jego heroiczne podejście do obrony prawa i suwerenności, które zostały szczegółowo przedstawione. Kolejnym faktem z biografii Rejtana jest jego samobójcza śmierć w 1780 r. Niemcewicz pokazuje Rejtana jako przykład nieustraszonej cnoty i postawy obywatelskiej.