Pola Negri i jej miłość do tego, co polskie - Racinowski, Dariusz (Biografistyka Pedagogiczna, 2019)
Pola Negri, wielka polska aktorka kina niemego, znana w całym świecie, nigdy nie zapomniała o ojczyźnie. Wszędzie, gdzie mieszkała, grała, występowała, pamiętała i podkreślała, skąd pochodzi. Nie kryła też swego przywiązania do wiary. Dzięki swoim staraniom i datkom przyczyniła się do powstania polskiej parafii i kościoła w Los Angeles. Mieszkając we Francji organizowała dożynki, na które zapraszała zespoły amatorskie z Polski. Utworzyła w swojej podparyskiej rezydencji małe polskie muzeum. W czasie Mszy św. odprawianych w pałacowej kaplicy śpiewano polskie pieśni religijne. W domu aktorki pracował polski personel. Podawano w nim polskie potrawy. Pola Negri żywo interesowała się tym, co działo się w jej ojczyźnie. Pomagała Polakom przybywającym do USA po 1981 roku. Do końca życia mówiła płynną polszczyzną.