Wykorzystanie metody biograficznej w praktyce pracy socjalnej - Tymicka, Agata (Biografistyka Pedagogiczna, 2019)
Pracownicy socjalni zajmują się pomocą osobom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej, której nie są w stanie przezwyciężyć, mimo wykorzystania własnych zasobów i możliwości. W tym celu, w ramach prowadzonej pracy pomocowej, pracownicy socjalni wykorzystują różne metody i narzędzia. Czy możliwe jest jednak, aby pracownik socjalny w swojej zawodowej działalności stosował jednocześnie metody naukowe? Jakie znaczenie może mieć wykorzystanie metody biograficznej w praktyce pracy socjalnej? W niniejszym artykule podjęto próbę odpowiedzi na powyższe pytania. W tym celu dokonano podziału opracowania na kilka części. Pierwszą z nich stanowi wprowadzenie, uzupełnione o wyjaśnienie kluczowych pojęć. Następnie dokonano krótkiego omówienia biografii jako metody stosowanej w naukach społecznych. W kolejnej części wskazano na terapeutyczny wymiar, jaki może nieść praca biograficzna, co stanowi swoisty wstęp do scharakteryzowania możliwości wykorzystania podejścia biograficznego w pracy socjalnej. Taki układ treści pozwolił na postawienie wniosku, iż pracownik socjalny w procesie pomocowym może stosować pewne elementy metody biograficznej, a także czerpać inspiracje z badań przeprowadzonych tą metodą na beneficjentach instytucji pomocowych.