Aresztowanie i uwięzienie Kardynała Stefana Wyszyńskiego – Prymasa Polski jako punkty zwrotne w jego biografii - Rynio, Alina (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Artykuł dotyczy realiów bezprawnego i niesprawiedliwego aresztowania oraz uwięzienie Kardynała Stefana Wyszyńskiego, traktując je jako momenty zwrotne w jego biografii. Opracowanie składa się z trzech części. W pierwszej z nich zostaje omówione doświadczenie, jakim Prymas Wyszyński dysponował w chwili skazania go na odosobnienie i samotność. Część druga poświęcona jest omówieniu sposobu, w jaki Ksiądz Prymas przeżywał aresztowanie i odosobnienie. Natomiast w ostatniej części opisane są owoce prześladowania i odosobnienia. Są one liczne i manifestują się m.in. jako odrodzenie i umocnienie wiary, nabywanie mocy, jakby nowe narodzenie, pójście za Chrystusem ukrzyżowanym i zmartwychwstałym, a zarazem pragnienie upodobnienia się do Zbawiciela, oddanie Mu się bezgraniczne, próba znalezienia sensu, odkrycie, że wszystko ma swoje znaczenie i odkrycie bycia narzędziem w ręku Pana i Jego Matki – Pani Jasnogórskiej.