Znaczenie świętości polskich męczenników dla dzieła wychowania człowieka - Kuligowski, Roman (Biografistyka Pedagogiczna, 2021)
W pedagogice ważne jest, by wychowawca wskazywał młodemu człowiekowi pewien, możliwie doskonały system wartości, który pozwoli mu rozwijać się duchowo i fizycznie. Wzorem życia opartego na wartościach głoszonych przez Kościół są święci, a szczególnie męczennicy, którzy, oddając życie za wiarę w Boga, osiągnęli szczyty człowieczeństwa. W procesie wychowania wyjątkowe znaczenie przypisuje się formacji sumienia. W sumieniu dokonuje się niezwykły dialog Boga z człowiekiem. Bóg wzywa człowieka do czynienia dobra i unikania zła. Przykład polskich męczenników pokazuje, że moc w słabości się doskonali. Chociaż Polski nie było na mapie Europy przez długi czas, Polacy nie spoglądali w przyszłość oczami polityków i sił militarnych, ale bogacili swoją duchowość, rozwijając kulturę i pogłębiając życie religijne. Doniosłość dziejów ojczystych, zwłaszcza z okresu zaborów i okupacji, ubogacona świadectwem męczenników, jest wyzwaniem dla kolejnych pokoleń. Dużą rolę mają do odegrania pedagodzy, którzy widzą sens w ukazywaniu religijnych i humanistycznych wartości prowadzących ku dojrzałemu człowieczeństwu.