Pedagogiczny charyzmat Sługi Bożego Ks. Luigiego Giussaniego (1922-2005) - Rynio, Alina (Biografistyka Pedagogiczna, 2021)
Niniejsza publikacja przybliża wielorako manifestującą się charyzmatyczną działalność pedagogiczną znanego ze swych licznych dokonań włoskiego nauczyciela i wychowawcę, ks. Luigiego Giussaniego. Bez wątpienia człowiek ten ze względu na swą wyjątkową wnikliwość i odwagę był postacią znaną i cenioną nie tylko w życiu uniwersyteckim, kościelnym ale także szkolnym, kulturalnym i politycznym. Autorka opracowania uwzględniając aspekt pedagogiczny zwraca uwagę na Giussaniego jako wyjątkowego nauczyciela i wychowawcę. Przybliża jego sposób rozumienia pedagogiki i wychowania a prezentując z jego biografii wybrane dokonania, potwierdza jego wyjątkowość. Jako nauczyciel i wychowawca ks. Giussani odznaczał się trzeźwym i realistycznym spojrzeniem na człowieka i jego wychowanie. Podkreślając wartość osoby jako istoty rozumnej i wolnej jego postawa charakteryzowała się całkowitym zawierzeniem Bogu i wielką miłością do każdego spotkanego człowieka. Publikacja zawiera krótki rys biograficzny, opisuje preferowane przez Giussaniego sposoby wychowania, zdarzenia wychowujące, elementy konstytuujące osobowość wychowującego i wychowywanego jak również ukazuje związek wychowania z wolnością, sumieniem i tradycją.