Symbolizm społeczny w biografii Jana Pawła II - Walancik, Marek (Biografistyka Pedagogiczna, 2021)
Symbolem może być rzecz, gest, wyraz twarzy, mniej lub bardziej złożone działanie człowieka, symbolem może być historia jednostki czy grupy, może nim być człowiek, postać. Szczególnego znaczenia nabiera, symbolizm społeczny w działaniach zbiorowych. Artykuł zawiera wybrane formy symbolizmu z pontyfikatu Jana Pawła II.