Biograficzne Muzeum Dom Pamięci św. Jana Pawła II w Kraczkowej i jego rola duszpastersko-pedagogiczna - Hamryszczak, Artur (Biografistyka Pedagogiczna, 2021)
Muzeum Dom Pamięci Jana Pawła II w Kraczkowej powstało w 2019 r. Jest to parafialne muzeum biograficzne, poświęcone papieżowi Janowi Pawłowi II, które ma charakter unikany w Polsce gdyż powstało przy wiejskiej parafii. Podstawą zbiorów jest kolekcja zgromadzona przez ks. proboszcza Mieczysława Biziora, dzięki życzliwości sekretarza papieskiego abpa Mieczysława Mokrzyckiego. Muzeum stanowi kolejny element upamiętniający papieża Polaka. Idea powołania placówki zrodziła się poprzez silny kult papieski w miejscowym kościele parafialnym pw. św. Mikołaja Biskupa. W świątyni przechowywane są liczne artefakty-relikwie papieskie np. krzyż ze Stefkowej, trzymany przez Jana Pawła II podczas drogi krzyżowej w 2005 r. czy też naczynia liturgiczne i strój duchowny. Muzeum Dom Pamięci św. Jana Pawła II w Kraczkowej poprzez zgromadzone artefakty związane ze świętym patronem, stanowi element oddziaływania duszpasterskiego miejscowej parafii na wiernych. Placówka oprócz roli religijnej jest również centrum kulturalnym miejscowości. W budynku obok sal wystawienniczych znajdują się pomieszczenia różnych grup parafialnych oraz chóru i orkiestry „Nicolaus”, który uświetnia m.in. uroczystości w miejscowym kościele. W muzeum organizowane są lekcje muzealne i katechezy oraz okolicznościowe wystawy. Dzięki współpracy z miejscową Szkołą Podstawową im. Jana Pawła II muzeum stanowi miejsce integralnego rozwoju dzieci i młodzieży w wartościach religijnych i patriotycznych.