Życie i działalność Wolfganga Brezinki a jego koncepcja nauki o wychowaniu: Młodość, studia, początki kariery zawodowej – refleksja (auto)biograficzna - Szewczak, Iwona (Biografistyka Pedagogiczna, 2021)
W artykule została podjęta problematyka kształtowania się myśli pedagogicznej zmarłego w 2020 roku teoretyka nauk o wychowaniu obszaru niemieckojęzycznego Wolfganga Brezinki. Uwzględniono pochodzenie i okres młodości, czas studiów oraz początki kariery zawodowej (naukowej) w Instytucie Pedagogiki Porównawczej w Salzburgu. Niejednokrotnie trudne i często zaskakujące doświadczenia Brezinki wpłynęły na realistyczny profil jego koncepcji pedagogiki i wychowania oraz przyczyniły się do akcentowania w niej zależności teorii i praktyki wychowawczej.