Ksiądz Jan Zwierz – integralny, transgresywny i wielowymiarowy nauczyciel w trudnych czasach - Miąso, Janusz (Biografistyka Pedagogiczna, 2021)
Papież Franciszek w encyklice Lumen fidei, o świetle wiary, mocno stwierdza, że światło wiary jest w stanie uwydatnić bogactwo ludzkich relacji, to, że mogą trwać, być wiarygodne, ubogacać wspólne życie. Wiara nie oddala od świata i nie jest czymś oderwanym od konkretnego zaangażowania współczesnych ludzi. Światło wiary wielu pięknych ludzi w historii ludzkości na pewno ubogacało ludzkie relacje i jeszcze bardziej zbliżało ludzi do Boga i do siebie nawzajem i czyniło świat lepszym i do takich ludzi na pewno należał ks. dr Jan Zwierz, o którym warto pisać, myśleć i jego piękne życie naśladować. Życie to było zarazem bardzo trudne, bo czas wojen, totalitaryzmów a pomimo wszystko potrafił budować szkoły, kształcić ludzi i czynić świat piękniejszym. Bo jak napisała Maria Dąbrowska, czasy są tylko czasy a człowiek jest aż człowiek i to przesłanie mocnego i pięknego człowieczeństwa niech będzie naszą siłą na czas pandemii i na każdy dzień.