Działalność dydaktyczna ks. Hieronima Feichta CM w Państwowym Konserwatorium Muzycznym w Warszawie w latach 1930-1932 - Godek, Andrzej Edward (Biografistyka Pedagogiczna, 2021)
W 1930 r. ks. Hieronim Feicht mianowany został profesorem nowoutworzonego Państwowego Konserwatorium Muzycznego w Warszawie, gdzie prowadził zajęcia z przedmiotów teoretycznych. Od początku jego praca dydaktyczna spotykała się z krytyką środowiska muzycznego i osób nieprzychylnych rektorowi uczelni, Karolowi Szymanowskiemu. Konflikty personalne podzieliły pracowników konserwatorium. W toczącej się dyspucie publicznej podnoszono zarzuty, jakoby zajęcia prowadzone przez duchownego były zbędne w programie nauczania, a nade wszystko dążono do usunięcia Szymanowskiego z funkcji rektora. Ks. Feicht korzystając z przynależności do Rady Głównej, podejmował działania na rzecz obrony rektora i prowadzonych przez siebie zajęć. Artykuł w oparciu o korespondencję oraz materiały archiwalne omawia rolę ks. Feichta w kształtowaniu Państwowego Konserwatorium Muzycznego w Warszawie, jego działalność dydaktyczną oraz udział w tworzeniu Wydziału Muzykologicznego przy tymże konserwatorium.