Działalność Czesława Czapówa w oddziałach partyzanckich na Kielecczyźnie w czasie drugiej wojny światowej (1939-1945) - Skuza, Aneta (Biografistyka Pedagogiczna, 2021)
Czesław Czapów z Uniwersytetu Warszawskiego zapisał się na stronach polskiej nauki jako twórca warszawskiej szkoły resocjalizacji. W 2020 roku, minęło 20 lat od Jego nagłej, przedwczesnej śmierci. Pozostawił po sobie wybitne dzieła, które po dziś dzień stanowią podstawową lekturę z zakresu nauk o resocjalizacji. Pozostał także w pamięci swych kolegów, którzy tak naprawdę niewiele wiedzą o Jego życiu prywatnym, czy wczesnych latach dzieciństwa. Prezentowany tekst ma na celu przybliżenie jednego z bardzo interesujących (a zarazem zupełnie nieznanych) wątków z życia Czesława Czapówa, a mianowicie Jego działalności w oddziałach partyzanckich podczas II wojny światowej na Kielecczyźnie. Jednocześnie stanowi on fragment przygotowywanej większej pracy związanej z Jego osobą. Prowadzone badania wpisują się w nurt badań jakościowych, a ich specyfika wymaga zastosowania swoistej metodologii zbierania danych, opartych na badaniach historycznych, biograficznych, historyczno-oświatowych, historyczno-pedagogicznych. Zastosowałam przy tym triangulację metod i danych. Źródłem informacji o działalności Czesława Czapówa w czasie II wojny światowej, na podstawie których opracowałam poniższy tekst są materiały źródłowe, archiwalne, artykuły z prasy, dokumenty i fotografie, wywiad oraz dostępna literatura przedmiotu w omawianej tematyce.