Izydora z Sewilli O narodzinach i śmierci świętych ojców: kompendium biblijnej wiedzy oraz wademekum postępowania chrześcijanina - Krynicka, Tatiana (Biografistyka Pedagogiczna, 2020)
Utwór Izydora De ortu et obitu patrum zawiera życiorysy wybitnych biblijnych postaci od Adama do Tytusa. Zgodnie z tym, co Sewilczyk zapowiada w tytułach i przedmowie traktatu, opowiada on o pochodzeniu (ortus), charakterze, cnotach i osiągnięciach (vita), a także okolicznościach śmierci i pochówku (obitus) bohaterów, wśród których czytelnik znajdzie patriarchów, sędziów, królów, proroków, apostołów i uczniów Pana. Charakterystyki bohaterów mają charakter laudacyjny. Mają one służyć utrwaleniu i uzupełnieniu posiadanych przez odbiorcę wiadomości o sławnych biblijnych postaciach, a także – w nie mniejszym stopniu – ukazaniu ich odbiorcy jako wzorów do naśladowania w codziennym życiu. Lektura traktatu dowodzi, że Izydor z Sewilli był dla pokoleń europejskich czytelników nie tylko nauczycielem, lecz również wychowawcą.