Kult św. Jacka Odrowąża i jego funkcje pedagogiczne w społeczno-politycznej rzeczywistości Górnego Śląska w XX w. na przykładzie biografii trzech postaci historycznych z tego okresu - Bereszyński, Zbigniew (Biografistyka Pedagogiczna, 2020)
Postać św. Jacka Odrowąża, dominikanina urodzonego według tradycji w Kamieniu Śląskim, odgrywała i nadal bardzo szczególną rolę w społeczno-politycznej rzeczywistości Górnego Śląska, regionu stanowiącego od wieków polsko-niemieckie pogranicze kulturowe. W przeszłości zdarzało się, że ludzie uważający się za duchowych spadkobierców czy naśladowców tej postaci stawali po przeciwnych stronach barykady, gdy rozstrzygała się sprawa politycznej przyszłości ich małej ojczyzny oraz jej związków z Polską i Niemcami. W późniejszym czasie św. Jacek Odrowąż stał się jednym z patronów podjętego przez polski Kościół dzieła duchowej integracji Śląska Opolskiego z Polską w jej nowych granicach państwowych, ukształtowanych w wyniku drugiej wojny światowej. Znakomitą ilustrację tych różnych funkcji społecznych kultu św. Jacka Odrowąża stanowią biografie trzech postaci historycznych, których losy w szczególny sposób wpisały się w historię zmagań o miejsce Górnego Śląska we współczesnej Europie.