Historie życia twórców psychologii jako podstawa zrozumienia ich naukowych koncepcji - Iskra, Justyna; Klinkosz, Waldemar (Biografistyka Pedagogiczna, 2020)
Doświadczenia wyniesione z pracy ze studentami wyraźnie wskazują, że umieć i rozumieć, to często dwa zupełnie różne aspekty odnoszące się do posiadanej wiedzy. Poznanie koncepcji naukowych na gruncie psychologii sprowadza się często do wiedzy o samych faktach ujętych w definicje, reguły, założenia i podziały, bez rozumienia sensu i przyczyn ich powstania. Uczenie psychologii przynosi najbardziej pozytywne wyniki wówczas, gdy młodzi ludzie wiedzę nie tylko zapamiętują, ale przede wszystkim rozumieją. Odniesienie założeń teoretycznych głównych koncepcji psychologicznych do historii życia ich twórców pozwala zdobywaną wiedzę sensownie analizować, rozumieć i praktycznie implikować.