Duszpasterz bezdomnych, ubogich i wykluczonych społecznie – o. Józef Wrzesiński (1917–1988) - Filipowicz, Marta (Biografistyka Pedagogiczna, 2020)
W niniejszym artykule została podjęta próba przedstawienia osoby i dzieła o. Józefa Wrzesińskiego (1917–1988), który przyczynił się do sformułowania problemu wykluczenia społecznego. Artykuł podejmuje próbę przybliżenia zarówno losów życia o. Józefa Wrzesińskiego jak i prowadzonej przez niego działalności na rzecz osób bezdomnych i wykluczonych społecznie.Ojciec Józef Wrzesiński był synem polskiego emigranta, w dzieciństwie doświadczał skrajnej biedy i wykluczenia społecznego. Święcenia kapłańskie przyjmuje w 1946 roku. W roku 1956 rozpoczyna służbę duszpasterską w obozie dla bezdomnych rodzin w Noisy-le-Grand. Należy do pierwszych obrońców praw człowieka.