Biografia jednostki warunkowana przemianami społecznymi - Kutyła, Małgorzata (Biografistyka Pedagogiczna, 2020)
Celem referatu jest ukazanie specyfiki życia jednostki, której dorosłe życie kształtowało się w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych ubiegłego stulecia. Specyfika sytuacji była z jednej strony warunkowana przestrzenią społeczno-polityczną (przeludnienie i ubóstwo zwłaszcza w środowiskach wiejskich; masowa migracja ze wsi do miast). Z drugiej zaś strony – niepowtarzalność doświadczeń socjalizacyjnych ludzi młodych, wśród których najczęściej można zaobserwować pewne prawidłowe tendencje rozwojowe w obrębie stosowanych oddziaływań wychowawczych i ich rezultaty (linearność, przewidywalność ludzkiego życia; aktywność, zwłaszcza zawodowa, która wyznaczała podstawowy krąg społecznych identyfikacji ludzi młodych; awans społeczny i zawodowy). Mój Narrator wychowywał się na wsi. W rezultacie rozwoju przemysłu siarkowego, jego życie uległo istotnym przemianom.