Natalii Han-Ilgiewicz koncepcja resocjalizacji i jej współczesna interpretacja - Kusztal, Justyna (Biografistyka Pedagogiczna, 2020)
Celem niniejszego artykułu jest analiza koncepcji resocjalizacji Natalii Han-Ilgiewicz, która zapisała się w historii polskiej nauki jako wybitny pedagog specjalny. Jej dorobek jest przywoływany nie tylko przez pedagogów, gdyż kryminologia nieletnich czy psychologia i psychiatria dziecięca także odwołują się do jej badań w obszarze niedostosowania społecznego/wykolejenia dzieci i młodzieży. Była genialnym metodykiem pracy rewalidacyjnej, utalentowaną pisarką i nauczycielem akademickim. Artykuł oparto o metodę analizy treści, by na podstawie wyselekcjonowanych źródeł z literatury przedmiotu, poszukać odpowiedzi na pytanie, na czym polegała koncepcja resocjalizacji opisana i praktykowana przez Natalię Han-Ilgiewicz i jakie jest jej znaczenie we współczesnej pedagogice resocjalizacyjnej.