Działalność dydaktyczna Stefana Vrtela-Wierczyńskiego na Uniwersytecie Poznańskim w II Rzeczypospolitej - Gołda, Agnieszka (Biografistyka Pedagogiczna, 2020)
Przedstawiono działalność dydaktyczną Stefana Vrtela-Wierczyńskiego – wykładowcy Wydziału Humanistycznego Uniwersytetu Poznańskiego. W latach 1928-1937 dyrektor Biblioteki Uniwersyteckiej podjął dodatkowo zajęcia z zakresu dziejów literatury polskiej, bibliografii, bibliologii i bibliotekarstwa, wspomagając seminarium historii literatury polskiej Tadeusza Grabowskiego, Stanisława Dobrzyckiego i Romana Pollaka. Scharakteryzowano treści zajęć oraz wskazano najważniejsze elementy ich organizacji.