Osoba – niepełnosprawność – (auto)biografia: Biograficzna perspektywa analizy sytuacji osoby z niepełnosprawnością w antropologicznej i pedagogicznej refleksji Wojciecha Chudego - Misik, Maria (Biografistyka Pedagogiczna, 2020)
W perspektywie biograficznej Wojciech Chudy jawi się jako filozof, etyk i pedagog, który – podejmując zagadnienia etyczne, antropologiczne i pedagogiczne – zastanawia się „kim jestem” jako osoba doświadczająca niepełnosprawności. Jest on filozofem i pedagogiem, który w oparciu o osobiste doświadczenie biograficzne, chce „myśleć i mówić prawdę” o sytuacji osoby z niepełnosprawnością. Na perspektywę (auto)biograficzną analiz Chudego zwraca uwagę m.in. Jacek Wojtysiak. W perspektywie analizy biograficznej uwidacznia się jak Chudego personalistyczna filozofia ludzkiej niepełnosprawności dopełnia się z filozofią refleksji i demaskacją zakłamania.