Niepełnosprawność jako wyzwanie : na przykładzie biografii matki Elżbiety Czackiej i prof. Wojciecha Chudego - Łobacz, Małgorzata (Biografistyka Pedagogiczna, 2020)
Rzeczywiście, osoby dotknięte brakami w sferze fizycznej często są marginalizowane, nie nadążają bowiem za tym, co modne, nie wpisują się w obwiązujące standardy sprytu życiowego czy kanonów piękna. Jednak – na przekór powszechnie panującym opiniom – wiele z nich udowodniło i wciąż udowadnia swoim życiem, że w swojej osobowej godności w żaden sposób nie ustępują tym, którzy uchodzą za sprawnych. W przedstawionym artykule odwołałam się do dwóch biografii osób z niepełnosprawnością: Wojciecha Chudego oraz Matki Elżbiety Róży Czackiej. Na przykładzie ich życia pokazałam, w jaki sposób krucha egzystencja człowieka, może stać się inspiracją działania, wzorem do naśladowania, a także źródłem refleksji nad własnym życiem.