Dzieło, które trwa…: O losach patronki Fundacji Edukacyjnej im. siostry Wandy Garczyńskiej - Lusek, Joanna (Biografistyka Pedagogiczna, 2020)
Siostra Wanda Garczyńska od Woli Bożej (1891–1954) przyszła na świat we Lwowie. W domu rodzinnym kultywowano tradycje patriotyczne. Uczęszczała do niepokalańskich zakładów wychowawczych w Niżniowie i Jazłowcu oraz Liceum Żeńskiego Wandy Niedziałkowskiej we Lwowie. W latach I wojny światowej, jako sanitariuszka-ochotniczka, pracowała w szpitalach wojskowych w Kijowie i Lwowie, pomagała również w ochronkach dla dzieci, organizowała działalność skautingową. Jej pasją i życiowym zadaniem była praca pedagogiczna. W 1919 r. ukończyła Seminarium Nauczycielskie w Krakowie, w 1925 r. Wyższe Kursy Nauczycielskie we Lwowie. W 1926 r. wstąpiła do Zgromadzenia Sióstr Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny. Nauczała następnie w szkołach niepokalańskich w Jazłowcu i Jarosławiu. W 1934 r. objęła funkcję kierowniczki prywatnej szkoły powszechnej Zgromadzenia przy ulicy Kazimierzowskiej 59, na warszawskim Mokotowie. Od 1940 r., kiedy placówka została zamknięta przez władze niemieckie, do momentu jej opuszczenia przed spaleniem w połowie sierpnia 1944 r., w szkole prowadzono tajne komplety w zakresie programu szkoły średniej dla dziewcząt i chłopców oraz tajne wykłady uniwersyteckie. Przy Kazimierzowskiej udzielano pomocy dzieciom żydowskim z warszawskiego getta, wysiedleńcom z pobliskich, zbombardowanych domów oraz uchodźcom. W marcu 1983 r. Instytut Pamięci Narodowej Yad Vashem przyznał siostrze Wandzie Garczyńskiej pośmiertnie Medal Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata. Po zakończeniu drugiej wojny światowej siostra Wanda Garczyńska organizowała gimnazjum żeński i internat w Wałbrzychu-Sobięcinie. W czerwcu 2012 r. powołano tam do życia Fundację Edukacyjną im. siostry Wandy Garczyńskiej. Jej zadaniem jest udzielanie wsparcia bezrobotnym, ubogim, matkom samotnie wychowującym dzieci oraz realizowanie programów na rzecz promocji aktywizacji zawodowej i zdrowia, a także wspieranie działań o charakterze oświatowym i wychowawczym.