Klasztor Norbertanek w Imbramowicach: działalność pedagogiczna w XX wieku - Skrzydlewska, Beata (Biografistyka Pedagogiczna, 2020)
Klasztor sióstr norbertanek w Imbramowicach w czasie swojej kilkusetletniej historii wpisał się na trwałe w kulturę Polską. Zakon klauzurowy, wydawać by się mogło, że odcięty od świata zewnętrznego jest miejscem tworzenia bogatej kultury społecznej. Jedną z wielu dziedzin działalności sióstr norbertanek, była działalność oświatowa. Norbertanki zajmowały się prowadzeniem Instytutu dla dziewcząt z rodzin ziemiańskich, jeszcze wiele lat przed zaborami. Wielokrotnie wspominała o tym Zofia Grothówna w kronice klasztornej. Jednak w związku z represjami spowodowanymi wybuchem powstania styczniowego w 1864 r. Instytut zamknięto. Wiele lat później Maria Nidecka, ksieni klasztoru w latach 1897-1917, założyła tzw. Przychodnią Szkołę dla Dzieci Wiejskich. Kontynuatorką jej pomysłu był ksieni Anzelma Wiśnicka dzięki której powstała Szkoła Gospodarstwa dla Dziewcząt. Na jej kształt wpłynęła założona przez Jadwigę Zamoyską w 1882 r. w Kórniku pod Poznaniem, a przeniesiona do Kuźnic pod Zakopanem Szkoła Pracy Domowej dla Kobiet. W Imbramowicach Szkołę Gospodarstwa otwarto oficjalnie 15 listopada 1919 r. i nosiła wówczas nazwę Niższa Szkoła Rolnicza Żeńska Norbertanek a od 1939 r. Prywatna Żeńska Szkoła Rolnicza SS. Norbertanek w Imbramowicach. Głównym celem, który przyświecał norbertankom, przy organizowaniu szkoły, było przygotowanie polskich dziewcząt do godnego funkcjonowania w odrodzonej po wielu latach zaborów niepodległej Polsce. Niestety wraz z nastaniem Polski Ludowej szkołę w Imbramowicach zamknięto.