Postaci przywoływane w piśmiennictwie staropolskim (wybrane przykłady) - Jabłońska, Anna (Biografistyka Pedagogiczna, 2020)
Z okresu staropolskiego pochodzi bogaty i zróżnicowany zbiór źródeł historycznych. Na potrzeby artykułu zostało wybranych kilka przykładów. Reprezentują one różne epoki, różne typy źródeł (epigramat, kronika, diariusz) oraz różnych autorów: Mikołaja Reja, Macieja Stryjkowskiego, Teodora Billewicza, Teofilę z Radziwiłłów Morawską. Źródła te ukazują pewnego typu leksykon postaci - zapamiętanych, znanych i przypominanych. Postaci te pochodzą z przeszłości i teraźniejszości, z kręgu chrześcijaństwa, starożytności rzeczywistej i mitycznej, z kręgu polskiego i zagranicznego. Znaleźli się tu święci, panujący, bohaterowie, uczeni, artyści, mecenasi autora i ich przodkowie, swoi i obcy. Pełnią one przede wszystkim funkcję wzorców, choć niektórzy są przywoływani także jako antywzorce. Dobór i ocena przypominanych postaci zależy przede wszystkim od autora – jego pochodzenia, wykształcenia, środowiska, horyzontów, celu tworzenia dzieła, itd. Postaci przywoływane w dziełach staropolskich stanowią bardzo ważny element tychże oraz świadectwo charakteru epoki. To także niezwykle istotny fragment tradycji, wymaganego zestawu wartości, interpretacji przeszłości i pamięci społecznej.