Ks. Edward Kozłowski (1888-1940) – działacz społeczny, dyrektor Katolickiej Szkoły Społecznej w Poznaniu - Brenk, Mikołaj (Biografistyka Pedagogiczna, 2022)
Ksiądz Edward Kozłowski był jednym z katolickich działaczy społecznych okresu międzywojennego w Poznaniu. Dorastał i kształtował swoje postawy ideowe jeszcze w warunkach walk o niepodległość, w tym o przyłączenie ziem Wielkopolski do odrodzonego państwa. W 1919 r. przeprowadził się do Poznania, w którym mieszkał do chwili aresztowania przez Niemców w 1939 r. Był dyrektorem Związku Katolickich Towarzystw Robotników Polskich Archidiecezji Gnieźnieńskiej i Poznańskiej, sekretarzem Rady Społecznej przy Prymasie Polski, redaktorem czasopism „Robotnik” oraz „Przegląd Społeczny”, w których zamieszczał swoje teksty poświęcone m.in. nauce społecznej Kościoła. Był współinspiratorem i dyrektorem Katolickiej Szkoły Społecznej w Poznaniu, działającej w latach 1927-1939, która w ciągu kilku lat nabyła uprawnienia szkoły wyższej i wykształciła grono solidnie przygotowanych zawodowo i ideowo absolwentów.