Biografia rodzinna jako obszar badań andragogicznych – w czasach intensywnych przemian cywilizacyjno-kulturowych - Dubas, Elżbieta (Biografistyka Pedagogiczna, 2022)
W tekście autorka podejmuje zagadnienie dotyczące fenomenu biografii rodzinnej i odnosi je do aktualnych czasów gwałtownych i nieprzewidywalnych zmian. Ustala więc znaczenie pojęcia, głównie w oparciu o systemowe ujęcie rodziny. Wyróżnia jednostkową i zbiorową biografię rodzinną. Wskazuje na znaczenie biografii rodzinnej dla jednostki, grupy (rodziny), społeczeństwa, kultury i cywilizacji. Wreszcie, uwypukla wątki andragogicznej refleksji nad biografią rodzinną, ukazując ją jako przestrzeń uczenia się, ważny kontekst zinstytucjonalizowanej edukacji dorosłych, a także przedmiot badań w andragogice i geragogice.