Teatr w doświadczeniu życiowym Karola Wojtyły – od teatru szkolnego do theatrum mundi. Perspektywa pedagogiczna - Pankowska, Krystyna (Biografistyka Pedagogiczna, 2022)
Celem artykułu jest przedstawienie roli doświadczeń teatralnych w życiu Karola Wojtyły na tle ważnej pozycji teatru w programie szkolnym w Polsce w okresie międzywojennym. Po odzyskaniu niepodległości teatr ten miał służyć wychowaniu patriotycznemu dzieci i młodzieży i rozbudzaniu w nich głębszego zainteresowania sztuką. Czynny udział w teatrze szkolnym kontynuowany był przez Wojtyłę w trakcie rozpoczętych studiów, a następnie w okupacyjnym teatrze podziemnym. Zainteresowanie teatrem znalazło swój wyraz również w twórczości dramaturgicznej Karola Wojtyły. Tekst ukazuje stałą obecność sztuki teatralnej w życiu i myślach Jana Pawła II. Artykuł powstał w wyniku badań biograficznych i analizy materiałów źródłowych.