Artysta – nauczyciel w działaniach z młodzieżą niepełnosprawną. Przyczynek do biografii - Boguszewska, Anna (Biografistyka Pedagogiczna, 2022)
Celem niniejszego artykułu jest ukazanie osoby nauczyciela i jego działalności na rzecz ucznia niepełnosprawnego. Nauczyciel Agnieszka Gadzińska-Kita w latach 1986-2021 prowadziła pozalekcyjne zajęcia artystycznych z zakresu plastyki wspierające rozwój młodzieży niepełnosprawnej. Jej systematyczna praca, z mozolnym, twórczym wysiłkiem przynosiła uczniom korzyści w rozwoju poznawczym, społecznym i emocjonalnym. Efekty nie są mierzalne. Terenem badań był Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnych im. Prof. Zofii Sękowskiej w Lublinie. Zarysowano rolę zajęć artystycznych o terapeutycznym znaczeniu. Próba rekonstrukcji takich działań obejmuje ogólny wgląd w proces dydaktyczny, preferencje wychowanków i osiągane przez nich efekty. Wykorzystano metody badań stosowanych w biografistyce oraz metodzie monografii pedagogicznej.