Pedagogiczna refleksja nad rodziną w dorobku dwudziestu pięciu lat funkcjonowania Katedry Pedagogiki Rodziny w Instytucie Pedagogiki KUL - Opozda, Danuta (Biografistyka Pedagogiczna, 2022)
W artykule podejmowane są zagadnienia dotyczące udziału Katedry Pedagogiki Rodziny Instytutu Pedagogiki KUL w rozwoju pedagogicznej myśli o wychowaniu w rodzinie. Celem artykułu jest przedstawienie okoliczności powstania Katedry i profesorów, którzy mieli szczególne znaczenie w utworzeniu Katedry. Celem jest również prezentacja podstawowych założeń działalności naukowej i kierunków refleksji oraz zarys obszarów badań nad rodziną. Ważne jest też pytanie, jaka jest relacja między pedagogiką rodziny a naukami o rodzinie.