Pamiętniki rękopiśmienne ze zbiorów Biblioteki Narodowej jako źródło do badań nad dzieciństwem w Królestwie Polskim przełomu XIX i XX wieku - Nawrot-Borowska , Monika; Wałęga, Agnieszka (Biografistyka Pedagogiczna, 2023)
Przedmiotem niniejszego tekstu są wspomnienia z okresu dzieciństwa przełomu XIX i XX wieku związane z obszarem Królestwa Polskiego. Celem badań jest wskazanie, jakie aspekty dzieciństwa pojawiają się w narracjach autorów, wywodzących się z różnych grup społecznych. Ustalenia te posłużyć mogą badaczom do podjęcia pogłębionych badań nad specyfiką dzieciństwa wskazanego okresu z uwzględnieniem najnowszych orientacji teoretycznych i metodologicznych. Analizie poddano niepublikowane dotąd pamiętniki, przechowywane w zbiorach rękopisów Biblioteki Narodowej. Kryterium wyboru materiału źródłowego stanowiła data urodzin autora (od schyłku lat 80. XIX wieku do początków wieku XX, tak, aby okres dzieciństwa przypadał na ostatnie lata zaborów) oraz terytorium Królestwa Polskiego, jako miejsca, w którym dany pamiętnikarz spędził lata dzieciństwa. Po szczegółowej analizie kilkudziesięciu pamiętników spełniających powyższe kryteria wybrano 30 rękopisów, które stanowić mogą wartościowe poznawczo źródło do badań nad dzieciństwem i wychowaniem dziecka w rodzinie w ostatnim 40. leciu funkcjonowania Królestwa Polskiego.