Rzeczywistość (bez)miejsca w biografii „dziecka migrującego” - Danecka, Marta; Matejek, Józefa (Biografistyka Pedagogiczna, 2022)
Celem artykułu jest ukazanie, poprzez pedagogiczną interpretację zdarzeń i faktów, biografii jednostki, która mimo trudnych początkowym uwarunkowaniom środowiskowym, zdołała odmienić. Jednocześnie, przez pryzmat indywidualnych doświadczeń opisano realia działania systemu pomocy dzieciom pozbawionym opieki rodzicielskiej. Brak poczucia bezpieczeństwa i opieki ze strony rodziców i rodziny, czasami wręcz zagrożenie życia zmuszało ją do zmiany miejsca zamieszkania wielokrotnie. Stała się dzieckiem bez miejsca - „migrującym”: doświadczyła kilku form tymczasowej opieki zastępczej – pieczy spokrewnionej, instytucjonalnej i rodzinnej niezawodowej. W dorosłość weszła jako silna, zdeterminowana kobieta, pewna swej wartości, z ukształtowaną wizją przyszłości. Zbieg pozytywnych zdarzeń biograficznych doprowadził do zerwania z przeszłością, do swoistej biograficznej metamorfozy oraz zakorzenienia w strukturze przestrzennej i społecznej.