Ksiądz Johannes Gehrmann między Polską a Niemcami: Przełomowe miejsca w jego biografii - Lewandowska, Izabela (Biografistyka Pedagogiczna, 2022)
W artykule przedstawiono życie i działalność księdza Johannesa Gehrmanna, który związany był zarówno z Niemcami, jak i Polską, tworząc mosty pojednania między obu narodami. W jego biografii wybrano trzy główne „miejsca” będące szerszymi przestrzeniami jego życiowego zaangażowania. Są to: Warmia (Jaroty, Bartąg), północne Niemcy (Osnabrück, Fehmarn, Hamburg) oraz Misja Pojednania (Hilter, Ciechocinek, Westerplatte). W rozwinięciu szczegółowo omówiono, że na Warmii Gehrmann spędzał dzieciństwo, uczył się języka polskiego, był ministrantem. W Niemczech północnych zaangażował się w dzieło pomocy Polakom i uchodźcom z Europy Wschodniej w ostatnich latach przed upadkiem komunizmu. Natomiast idea pojednania rozpoczęła się wraz z przejęciem parafii w Hilter i nawiązaniem współpracy z kurortem w Ciechocinku, gdzie leczyli się polscy weterani wojenni. To dzięki niemu idea pojednania polskich i niemieckich żołnierzy walczących przeciwko sobie na Westerplatte nabrała realnych kształtów i została zrealizowana na początku lat 90. XX w. W zakończeniu podkreślono miejsca w biografii ks. Gehrmanna, które świadczą o trudnej polsko-niemieckiej historii i pojednaniu.