Ksiądz Stanisław Kulanowski (1892-1957) – wychowawca i opiekun młodzieży, dyrektor Bursy im. księdza Feliksa Dymnickiego w Rzeszowie - Barnaś-Baran, Ewa (Biografistyka Pedagogiczna, 2024)
Ksiądz Stanisław Kulanowski był nauczycielem, wychowawcą i opiekunem młodzieży w Rzeszowie. Kształcił i wychowywał uczniów najstarszego Gimnazjum w mieście w latach 1930-1950, a także organizował opiekę zdolnym, ale ubogim uczniom w Bursie gimnazjalnej. Dodać należy, że jego działalność pedagogiczna i społeczna obejmowała również inne szkoły, a także stowarzyszenia i przynosiła wymierne rezultaty w mieście w latach 1924-1950. Prowadził katechizację zgodnie z przepisami prawa kościelnego, był moderatorem Sodalicji Mariańskiej, aktywnie uczestniczył w zebraniach i pracach stowarzyszeń katolicko-społecznych. Troszczył się o kościół gimnazjalny, był dyrektorem Bursy gimnazjalnej. Zaangażowanie w wychowanie moralne młodzieży w duchu katolickim, czynny udział w reaktywowaniu działalności organizacji katolickich po 1945 r. w Rzeszowie, przyczyniły się do represji ze strony władz państwowych w Polsce Ludowej. Wskutek realizowanej przez ówczesne państwo polityki likwidacji stowarzyszeń świeckich i katolickich po 1947 r. ksiądz Kulanowski został oskarżony i skazany na karę więzienia. Bursa, której był dyrektorem została upaństwowiona.